¿Sabeu com actuar en cas d’emergència? ¿Sabeu que els primers 4 minuts són vitals per tal de revertir les possibles conseqüències?

El passat dijous dia 19 d’abril vam convidat al Juan Antonio Nieto (Toni), responsable de formació de la cooperativa Ambulàncies Catalunya per donar-nos els coneixements bàsics per actuar en cas d’una emergència mèdica.

Potser no som del tot conscients, però la primera causa de la mort d’un nen és per causa respiratòria (obstrucció de les vies per una joguina o qualsevol objecte) per això és tan important com reaccionem si ens trobem en aquesta circumstància.

El primer que ens va explicar el Toni és que el primer actuant té una gran responsabilitat ja que els primers quatres minuts d’una parada respiratòria son vitals. A partir d’aquí, el cervell comença a perdre neurones i i a morir-se.

En Toni ens va detallar com detectar un problema en un nen amb el triangle d’avaluació pediàtrica, pel qual analitzem tres factors:

Aparença: el nen està apagat, mirada perduda, no es mou, etc
Respiració: Si el nen té una respiració agitada, fa sorolls que no són normals, etc
Circulació: Si el nen té la pell pàl·lida, amb taquetes, etc

El que hem de tenir clar és que “si un nen plora vol dir que està be perquè respira”. I el que ens va demanar és que hem de perdre la por a la mort perquè sinó no sabrem actuar i les conseqüències poden ser fatals.

De la cadena de supervivència d’una emergència, els tres primers passos el fa el primer actuant i el quart pels sanitaris que arriben.

A l’hora d’actuar és important fer-ho bé ja que podem aconseguir un rati de supervivència 20 vegades més gran. Per tant, el primer actuant ha de ser conscient del que està fent.

La manera d’actuar en una emergència seria la següent:
  1. Control de la zona: Veure com està la persona, els seus voltants, si hi ha algun risc per nosaltres, etc
  2. Detectar si està conscient i respira. Intentem parlar amb la persona per veure si està inconscient i si respira o no. Si respira el posem de costat i truquem el 112.
  3. Si no respira, hem de fer un RCP- Ressuscitació cardiopulmonar, i començar les maniobres de compressió i demanar que truquin al 112.
    • Començarem amb 5 ventilacions a la boca (només amb l’aire que tenim amb la boca). Si veiem que la persona ha vomitat o escopit sang es pot obviar.
    • Farem una sèrie de 30 compressions al pit i 2 ventilacions. Així fins que vinguin els sanitaris.
      • En nens lactants, les compressions es faran amb dos dits, dos dits per sota al mig de l’estèrnum.
      • En els nens més grans d’1 any es faran amb la ma pressionant amb la part de la palma i no dels dits.
      •  En els adults es faran amb les dues mans al mig del pit.
La nostra actuació es pot resumir en protegir, alertar i ajudar.


Per acabar, el Toni va ensenyar com fer la maniobra de Heinrich en cas d’ennuegament.
En cas d’ennuegament hem de preguntar si la persona pot parlar, si ho pot fer, es tracta d’un ennuegament parcial per tant ens allunyem, mai donem cops a l’esquena, i l’animem a que tossi perquè surti de forma natural l’objecte.

Si la persona no pot ni parlar, vol dir que l’ennuegament es total, llavors hem de fer la maniobra de Heinrich. Ens posem darrera de la persona, l’estirem cap endavant amb una mà a la panxa i li donem 5 cops forts entre les dues espàtules. Si no surt l’objecte, l’aixequem una altra vegada, ens col·loquem per darrera, i entre el melic i l’estèrnum, agafem el puny i fem compressions cap endins i cap a dalt 5 vegades. Si encara no ha sortit, tornem a estirar-lo cap endavant i donar-li cops a l’esquena. Repetim la sèrie fins que surti l’objecte.


Pels que no us heu fixat, a l’escola hi ha un DEA (desfibril·lador extern automàtic) i personal format per utilitzar-lo en cas d’emergència. A més a més, l’escola té servei d'infermeria que dona a l’alumnat atenció sanitària i de primers auxilis i administració i control de medicacions establertes per prescripció facultativa. La Neus Tuset, és la nostra infermera.

A l’apartat de “Espai informatiu de les famílies/Serveis/Seveis Escolars/Infermeria” trobareu la informació sobre el servei d’infermeria.

Si teniu qualsevol dubte o suggeriment, ens el podeu fer arribar al correu ampa.joan23@fje.edu



Comentaris